Är Österrikes inrikes säkerhet på gränsen till sammanbrott?

Är Österrikes inrikes säkerhet på gränsen till sammanbrott på grund av migrationsvågen? Frågan är befogad efter ett internt dokument från landets inrikesministerium läckt till mediekanalen Bayrische Rundfunk, som skriver:

”De österrikiska säkerhetsmyndigheterna har analyserat flyktinginvandringen. Inrikesministeriet i Wien och kommer till slutsatsen att ett fortsatt inflöde utgör ett hot mot den inre säkerheten.

Bokstavligen heter det i det hemliga dokument som även skickades till de bayerska myndigheterna: ‘Fara för upprätthållandet av allmän ordning, fred och säkerhet genom den massiva uppbindningen av polispersonal för att hantera verksamhet i samband med olagliga inresor’.

Sammantaget hotar en överbelastning av asyl- och försörjningssystemen. Dessutom sägs det i dokumentet, som Bayerischer Rundfunk har, att det hotar att uppstå ‘risk för interetniska och interreligiösa konflikter mellan invandrare’ som kan leda till ett ‘upphävande av rättsliga strukturer'”.

Även andra österrikiska eller tyska dagstidningar som Kronen Zeitung, News.atTelepolis, Zur Zeit och Deutsche Wirtschafts Nachricten skriver om det läckta dokumentet. Inrikesministern har försökt att tona ner varningarna i dokumentet.

Vissa dagar senaste tiden har över 10 000 migranter kommit per dag till Österrike, många dock med Tyskland, Skandinavien eller andra länder som slutdestination. Inom ett par veckor stundar även regionala val i Wien (11/10) och Oberösterreich (27/9). Invandringskritiska partiet FPÖ har gynnats av migrantflödet i opinionsmätningarna och ser ut att få 36-40% av rösterna i Oberösterreich och cirka 35% i Wien.

De stora migrantvolymerna har fått Kroatien att stänga gränsövergångarna mot Serbien, och ett hetsigt ordkrig har brutit ut länderna emellan. Serbien har dessutom svarat med att stoppa importen av kroatiska varor.

Ungern har byggt gränsstängsel mot Serbien och är på gång att göra detsamma mot Kroatien, Rumänien och Slovenien. Allt för att förhindra migrantinflödet.

Annonser