Gränskontrollerna är trots allt ett nytt vägval

Gårdagens stora nyhet var att Sverige idag ska införa gränskontroller i landets södra delar och id-kontroller på färjor. Beslutet väckte många reaktioner. På den yttersta vänsterkanten reagerade många med bestörtning, medan på andra håll har det uttryckts kritik om att detta är för lite och för sent. De tillfälliga gränskontrollerna kommer antagligen i sig inte leda till något minskat asyltryck. Däremot kan id-kontrollen på färjor avskräcka och få migranter att välja Öresundsbron istället. Frågan är snarare vad som kommer sedan – om det blir id-kontroller på öresundstågen eller på färjorna mellan Tyskland och Danmark därutöver som ett nästa steg.

En asylrättsexpert säger till Aftonbladet att det verkar råda ”fullkomlig panik” i alla partier i migrationsfrågan. Jag håller med, med invändningen att det inte gäller alla partier. SD verkar tuffa på, på ett ganska samlat sätt, även om det parlamentariska läget förstås begränsar partiets handlingsutrymme.

Men regeringen har uppenbarligen panik. Även om dagens åtgärder får mycket begränsad effekt på migrantinflödet väljer jag att se det positiva: gränskontrollerna är trots allt ett helt nytt vägval för regeringen. Jag är mest förvånad över att MP går med på detta vägval och inte lämnar regeringen istället.

Något måste göras åt asylkaoset. Det inser alla berörda myndigheter och nu, sent omsider, även regeringen. Dagens åtgärd är antagligen bara början på mer kraftfulla insatser för att förhindra en förvärrad systemkollaps i asylmottagandet. Att S eller M fortsätter att driva Fredrik Reinfeldts ”öppna hjärtan”-politik verkar just nu inte särskilt troligt.