Nej, Piketty, terrorismen är inte klyftornas fel

Terrorismen är klyftornas, eller rättare sagt, de ekonomiska inkomstskillnadernas fel. Det menar den hyllade franske ekonomiprofessorn Thomas Piketty, som är en världsledande expert på inkomst- och förmögenhetsskillnader. Han skriver på sin blogg:

”Det är uppenbart att terrorismen livnär sig på Mellanösterns krutdurk av ojämlikhet som vi till stor del har bidragit till att skapa”.

Washington Post kallar visserligen teorin för ”kontroversiell” men publicerar ändå ett diagram som förefaller visa stöd för teorin. ”Ojämlikheten i Mellanöstern är till och med större än i USA”, skriver tidningen.

piketty

Men resonemanget haltar. Ett pikant exempel på motsatsen är att världens mest kände terrorist genom tiderna, Usama Bin Ladin, kom från en inflytelserik finansfamilj i Saudiarabien.

Sedan är det inte Mellanöstern som toppar världsstatistiken över ojämlikhet i inkomst, utan en rad kristendomsdominerade stater som Seychellerna, Sydafrika, Namibia och Botswana. Stater som visserligen är kända för sociala problem, men inte direkt för internationell eller inhemsk terrorism.

Ett undantag i inkomstskillnadstoppen är Comoros, mellan den afrikanska kontinenten och Madagaskar. Där dominerar islam, men den staten är inte heller känd för att hysa terrorister. ”Låg risk för terror”, skriver den brittiska staten som råd till turister som besöker Comoros.

Sajten QZ.com länkar till en rad vetenskapliga studier som drar slutsatsen att terrorister i allmänhet är högutbildade och inte alls särskilt fattiga.

Jag nöjer mig att konstatera att Thomas Piketty spekulerar mot bättre vetande, och att inkomstskillnader inte förklarar terrorismen. Frågan om vad terrorismen istället kan bero på överlåter jag åt andra. Jag kan kanske gissa, helt vilt, att besatthet av sharialagar och övriga delar av fundamentalistisk islam kan ha en smula med saken att göra. Enligt Storbritanniens förra premiärminister Tony Blair är Irakkriget en bidragande orsak till att terrornätverket ISIS uppstod.

Annonser