Bokrecension: Kalifatets återkomst

Kalifatets återkomst – orsaker och konsekvenser

Magnus Norell

Publit förlag (självutgiven)

skc3a4rmavbild-2015-11-18-kl-16-10-34

Passande nog läste jag ut denna bok under ett besök i Belgien. Under andra halvan av november kom nyheter om att terrorhotet var överhängande i landet. Skolor stängdes, misstänkta greps. Fortfarande är det en konstig blandning av julstämning och undantagstillstånd här. Offentliga platser patrulleras av militär med automatvapen. Näringsidkare med små marginaler klagar över att omsättningen är låg för att vara julsäsong.

Belgien har under de senaste åren drabbats av blodig terror och har tagit islamismen på allvar, vilket tyvärr inte kan sägas om Sverige. I Sverige tror vissa ansvariga aktörer att islamister kan kramas och gullas tillrätta, med löften om förtur i bostadsköer, speciella jobbsatsningar, och liknande.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls är en av få bland Europas makthavande politiker som har tagit bladet från munnen, berättar terrorexperten och forskaren Magnus Norell i sin bok:

”Vi är i krig mot … jihadism, mot radikal islam”, sade Valls efter terrorattackerna mot Charlie Hebdos redaktion och den judiska matbutiken tidigare i år.

Andra försöker släta över att jihadism skulle ha med islam att göra. Vilket är att förneka verkligheten, menar Norell.

Nyheter ger ofta en snuttifierad bild av saker och ting. Norells bok sätter dem in i sitt sammanhang. Beskriver hur islamismen är i krig mot oss och hur sunni ligger i krig mot shia och tvärtom. Han knyter ihop rörelser med varandra, namn och förkortningar som flimrar förbi annars, och visar vem som är allierad med vem och vem som är vems fiende.

En nyhet för mig var att Muslimska Brödraskapet i Egypten och Hamas på Gaza-remsan är så pass nära allierade. Och då anser jag mig ändå vara ganska väl påläst om världspolitik. Vilken tur då att Mohammed Morsi, Egyptens första folkvalda ledare, från Muslimska Brödraskapet, störtades. Parlamentarism fungerar inte när valen vinns av totalitära krafter som tar tillfället i akt och avskaffar parlamentarismen.

En annan förtjänst i Norells bok är att den beskriver den sanslösa svenska naiviteten inför detta globala hot, som faktiskt har ordentliga tentakler in i Sverige. Läsningen river i skinnet.

Norells lösning är att islam måste reformeras liksom judendomen och kristendomen har gjort, och att vi måste stödja de krafter som vill göra det inifrån. Javisst, men det tar för lång tid. Vi kan inte vänta tills det sker. Det lär ske efter vår livstid, om ens då.

Vi måste ta till andra åtgärder dessförinnan. Som att inte släppa in islamister i landet, som att behandla dem hårt och resolut om de väl råkar komma in, för att sedan kasta ut dem. Ta deras medborgarskap, riv deras samlingslokaler. De hatar oss ändå, så silkesvantar fungerar inte. Det måste bli ett slut på daltandet.

Dock är det anmärkningsvärt att inget stort förlag ville ge ut den här boken. Den behöver ordentlig spridning, vilket 6-mannen har påpekat på ett kul sätt.

Andra recensioner av boken:

6mannen, SvD, Barometern, Världen Idag

Annonser