Idag blev Gävle och Sverige lite mer nordiska

En av dagens rubriker är att Moderaterna ska ta över kommunstyret i Gävle med stöd av Sverigedemokraterna. Lokaltidningen Arbetarbladet verkar ha skrivit i affekt om detta. Beslutet ska ha varit sanktionerat från högsta ort av M-ledningen.

Därmed kan vi vänta oss att Alliansen starkt överväger att göra detsamma i Riksdagen 2018 eller efter ett eventuellt extra val. I princip skulle Alliansen kunna ta över makten ganska snabbt med en misstroendeomröstning mot sittande regering. Att de inte gör det beror kanske på någon gammal parlamentarisk tradition som jag inte känner till. Eller på att C protesterar. Eller på att ett sådant drag förbereds inför 2016.

Idag är alla riksdagspartier utom V invandringskritiska i praktiken. SD är förstås det mest invandringskritiska partiet. Liknande, men långt ifrån identiska, partier sitter redan i regeringen i Norge och Finland. I Danmark regerar tredje största partiet i minoritet och det mest invandringskritiska partiet är näst störst, och är inte mer ute i kylan än något annat oppositionsparti.

Den så kallade beröringsskräcken med SD minskar för var dag som de övriga partierna anpassar sig efter dess politik. Idag har Gävle och Sverige blivit lite mer nordiska.

Annonser