Ska den faktabaserade historien fasas ut nu?

”Den som kontrollerar historien kontrollerar framtiden. Den som kontrollerar nuet kontrollerar historien” — George Orwell, författare

”Ursvenskt är bara barbariet” — Fredrik Reinfeldt, f. d. statsminister

Att Skandinaviens majoritetsbefolknings förfäder sannolikt var de första européerna undrar jag om dagens barn får lära sig i skolan. Sådant rimmar illa med de rådande politiska ambitionerna.

P1 Kulturnytt skriver istället: ”Landets muséer ändrar kurs”. ”Vi kanske måste släppa 1800-talsbondgården”, säger en museichef.

Generalsekreteraren i Riksförbundet Sveriges Museer fyller i:

– Det handlar om museernas roll i det demokratiska samhället, att också vara en skapare av sammanhållning, ett samhälle som håller ihop. Och vi är stadda i förändring, Sverige ser annorlunda ut. Vi lever i en tid där vi blir mer och mer globala, och det här gör också att fler berättelser och fler människors berättelser behöver bli speglade på våra museer.

Som ett föredöme lyfts Västerbottens museum fram, som har en utställning som ”utmanar vithetsnormen”.

Faktabaserad historia är alltså på väg att bli omodern. In kommer postmoderna ”berättelser” istället. Undrar vad Sveriges riktiga historielärare och övriga historiker har att säga om sådan kunskapsrelativism.

Relaterad läsning: SvD Ledare.

Annonser