Därför dröjer åldersbestämningar av ensamkommande

ensamkommande

Sverige har under de senaste åren tagit emot fler ensamkommande asylsökande som uppger sig vara minderåriga än något annat europeiskt land. Ensamkommande minderåriga har en rad fördelar jämfört med andra asylsökande, som fler rättigheter och ökad asylchans. De medför därför en särskilt stor kostnad. Som av en händelse ålderstestar Sverige inte dessa asylsökande medicinskt, vilket våra grannländer gör.  Detta utgör antagligen en stor s k ”pull-faktor” för gruppen, som med fog kan antas bestå av en viss andel som i själva verket är vuxna:

ensamkommande-blir-yngre-e1445461005602

Regeringen har meddelat att Sverige så snart som möjligt ska ålderstesta ensamkommande minderåriga i högre grad, och har gett Socialstyrelsen i uppdrag att utreda frågan. Uppdraget gick inte till en expert på åldersbedömning, utan till en barnläkare som är expert på barnfetma, med familjeterapi som lösning på det problemet. Denne barnfetmaexpert är för övrigt Miljöpartist.

Ovanpå detta tillkommer att Barnläkarföreningen i Sverige har gjort sig känd för att ägna sig åt politisk aktivism. Föreningen rekommenderar för närvarande sina medlemmar att inte utföra ålderstester åt Migrationsverket. Föreningen har en arbetsgrupp som presenterar sig på nätet så här:

barnlakare

Arbetsgruppen leds av en glödande kommunist som har en egen läsvärd sida på Wikipedia. Enligt påståenden som jag inte har kunnat bekräfta var denne kommunistiske barnläkare och aktivist nöjd över att hans Miljöpartistiska kollega fick uppdraget.

Hursomhelst, den Miljöpartistiska barnfetmaexperten och Socialstyrelsen har kommit fram till att dagens tillgängliga metoder inte är säkra och att Sverige måste vänta på nya metoder med magnetröntgen av knäleder.

Deras rapport sågas i Läkartidningen av andra läkare som kallar den ”hafsverk” och istället menar att metodiken hos expertgruppen AGFAD är världsledande och kan börja användas redan idag. Metodiken är en kombination av metoder för analys av bland annat handled, tänder och nyckelben och beskrivs i den tyska tidskriften Ärzteblatt som såpass säker att den ger ett resultat i åldersbedömningar med ”en sannolikhet som gränsar till visshet”.

Socialstyrelsen har svarat på sågningen och mötts av en slutreplik.

Där står vi nu. Regeringen har inte antytt att den kommer att gå emot Socialstyrelsens rapport och rekommendationer.

Mer läsning hos Mensanen.

Annonser