Medelklassen är välbärgad trots asylinvandring, inte tack vare den.

malmo

Duraid Al-Khamisi har skrivit en märklig kolumn i Expressen där han ondgör sig över att Sveriges asylpolitik har skärpts. Han skriver:

”Jag borde vara förbannad. Skitförbannad. Jag borde gå ut och bränna bilar, skära hål i folks däck och kleta in fönsterrutor med lera. Jag borde stå på torg och demonstrera. Springa runt med plakat och skrika, vråla att vår samtid är korrupt. Förljugen och genomfalsk. Men jag känner inte den ilskan längre. Inte nu i alla fall”.

Duraid har tidigare gjort sig känd som föreläsare för aktivistgruppen Megafonen, där hans bror är ännu mer aktiv. Aktivistgruppen Megafonen tycker synd om förortsbefolkning, är kritisk mot polisen och sympatiserar med stenkastare i problemförorter.

Men det allra märkligaste i artikeln är ändå avslutningen:

”Så här står jag mitt i stan och studerar folk på avstånd. Iakttar skjortor, skor, märkesglasögon. Tänker att medelklassen mår bra. Att den vita medelklassen mår jävligt bra. Att folk visst har pengar och fina bostäder och feta semesterlöner. Och det är tack vare oss”.

”Nu har ni allt ni behöver. Vi gjorde er till miljonärer. Det är på våra axlar ni står. Må mångkulturens goda delikatesser smaka”.

Dessa påståenden innehåller ett par faktafel. Dels är den ”vita medelklassen” i Sverige inte miljonärer. Av Sveriges befolkning är det en minoritet på knappt två miljoner som är miljonärer, om man räknar in skulder.

Sedan är det visserligen sant att Sveriges BNP per person ökar, vilket är normalt i industriländer. Men det är inte så att de delar av Sverige med flest asylinvandrare har bäst ekonomi. Bilden ovan är från ett reportage i Sydsvenskan igår. Malmö har under ett stort asylinvandringsflöde blivit en av Sveriges fattigaste kommuner. Ekonomen Tino Sanandaji har visat en liknande utveckling för asylinvandrarkommunerna Södertälje och Botkyrka.

Nedan är ett diagram från sajten Ekonomifakta som visar Sveriges position bland världens länder med starkast ekonomi. På 1970-talet, när Sverige hade lite asylinvandring, låg Sverige på en fjärdeplats. På senare år har Sverige legat omkring plats nummer 10.

välståndsligan2

Så att den svenska medelklassen har det ganska gott ställt är inte tack vare att asylinvandrare som Duraid Al-Khamisi har kommit hit, utan trots att de har kommit hit.

Annonser