Onödigt att förhala ålderstester

Kortversion: Åldersbedömningssången (”Visdomstand, nyckelben, handled”)

Längre version: Nu kommer ny kritik mot åldersbedömning av ensamkommande asylsökande som påstår att de är barn. Kritiken handlar om den ena av de två använda metoderna: magnetkameraundersökning av knät. Den andra metoden är visdomstandundersökning, som med fördel kan göras med panoramafilm.

Denna metod har väckt kritik, bland annat i SvD, vilket har följts av ramaskri hos ”Refugees Welcome”-politiker och -aktivister.

Magnetkamera knä är nämligen en skakig metod för att bestämma ålder. Varför den metoden antogs var att aktivistiskt lagda läkare som inte var experter på åldersbedömning förordade den som en finfin ny metod. Vill man vara konspiratorisk kan man tro att förslaget kom bara för att det senare skulle kunna kritiseras.

Behöver ålderstesterna då stoppas? Nej, men magnetkamera knä bör omedelbart ersättas av handledsröntgen och eventuellt även datortomografi av nyckelben.

Kort sagt: 1) Visdomstand, 2) handled, 3) nyckelben. En vältestad, erkänd, säker, kombinerad metod som används internationellt och förordas av expertnätverket AGFAD.

Källa till metoden: Schmeling et al. (2016),
Dtsch Arztebl Int., 113(4): 44–50.

SvD nämner själva Schmeling som en kritiker mot dagens svenska metoder.

Läs mer om ”irrfärden” om svenska åldersbedömningar i tidskriften Kvartal.

Annonser